Články

V tejto sekcii nájdete všetky články, ktoré tu budem priebežne publikovať.

26. december 2006 - Trable začínajúceho kaktusára

Začínajúci kaktusár sa stretne na začiatku svojho kaktusárskeho života so situáciami pri ktorých začne uvažovať nad tým či mu to bolo treba. Dá sa povedať, že jeho kaktusársky život je jeden veľký cyklus ktorý sa skladá z rôznych fázy závislých od stupňa postihnutia láskou ku kaktusom alebo ostatným sukulentom.
Prvá fáza inak zvaná aj počiatočné postihnutie je charakterizovaná veľkou eufóriou z prvej rastliny či kvetu. Z "bežného" homo sapiens sapiens sa stane homo sapiens cactaceris procesom stimulácie šedej mozgovej kôry rôznymi druhmi rastových a iných stimulátorov. Okolie túto fázu vníma veľmi pozitívne, kedže si ešte naivne myslí, že mu to prinesie len samé výhody typu: konečne má niečo rozumné na práci, už sa furt len nefláka vonku, pekne toho mám svojho manželíka doma a pod dozorom. Samotný postihnutý pilne zháňa novú literatúru, preklikáva na internete nové stránky, prezerá katalógy rastlín a semien, ktoré mu zatiaľ nič nehovoria a zháňa CDčká o kaktusoch.
Najväčšou bariérou ktorá mu znemožňuje sa bližšie nahliadnuť do sveta kaktusov sú pre neho divné latinské názvy, ktoré mu nič nehovoria. Domnievac si že ak sa to píše capricorne tak sa to bude aj tak čítať dochádza do rôznych konfliktov so svojimi skúsenejšími kolegami pre zavádzanie nových taxonomických druhov. Ďalej veľmi častým javom je časté prechadzovanie si jednotlivých slabík názvov rastlín a podobné skomolenia. Tak sa stane že z DIGITOSTIGMY caput-medusae sa stáva digistigma, ditostigma, digiostigma či digostogma(potom človek zistí že sa dá nazvať aj astrophytum a má po probléme[áno ja viem nemalo by sa to tak hovoriť, ale azda postihnutí z iných fáz prepáčia]). Zbiera rastliny, ktoré sa mu páčia takže ďaľšou jeho vlastnosťou je vysoký stupeň nešpecializácie tzv. všehochuť. Ak už navštevuje dáky klub či krúžok tak sa ho jednotliví jeho kolegovia snažia prilákať na svoju stranu záujmu. Presviedčajú ho, že práve tento rod kaktusov je ten najlepší a keď sa nebude špecializovať na neho tak vlastne nevie o čom kaktusy sú.
Apropo klubová činnosť. Pre adepta na člena klubu sú stretnutia klubu veľkou neznámou. Hovorí sa tu dákou neznámou hatlaninou a používajú sa tu tie škaredé latinské názvy ktorým on stále nerozumie. Sedí prikrčený v kúte a ticho načúva radám skúsenejších kolegov. Keď sa už osmelí a sformuluje svoju otázku tak, že sa odhodlá ju položiť svojim kolegom, predbehne ho niekto iný a on ďalej len ticho sedí v kúte. Po takých 3-4 schôdzach sa začína aktívne zapájať do rozhovorov(kladie otázky). Už vie, kto má akú zbierku, ktoré rastliny preferuje a do ktorej skrine si má ísť po klubovú literatúru.


Pokračovanie

späť

© PPzTT 2006 - 2008

hlavička

Články