Články

10. marec 2008 - Prichádza jar

Pomaly sa nám už počasie umúdruje a na niektorých rastlinách už sú vidieť prvé púčiky.

Gymnocalycium bruchii

Mediolobivia eos

Stenocactus dichroacanthus

A niekde aj prvé kvety...

Graptopetalum filiferum

Aktualizované 15.3. vývin Austrocylindropuntia verschafeltii

Prvý semenáč vyklíčil 9.1. 2008 (1,5 mesiaca od výsevu), behom dvoch týždňov vyklíčili ďaľšie štyri. Po následnej skarifikácii ešte tri. Pri klíčení ma zaujali veľmi jemné a husté koreňové vlásočnice, predtým som sa pri vysievaní neopuncioidných semien s takým niečím nestretol. Zaujímavé bolo aj pozorovanie otvárania semien, u bežných semien mi to pripomína otváranie zátky, pri týchto semenách to bolo na spôsob otvárania pristávacieho modulu, keď sa ako keby bočná časť modulu odklopila, aby mohla vystúpiť posádka... :-)


15.3.2008

17. apríl 2008 - Zo zbierky...

Letom zbierkou. Púčiky tlačí Toumeya papyracantha, vzácna to rastlina z USA, ktorá u nás zimu dobre presušená v pohode prežíva. Tak som zvedavý či sa aj kvetou dočkám. Na druhej fotke je Mammillaria picta, kráska z mexického štátu San Luis Potosi. Mám rád takéto ploché mamilárie. Postupne sa objavujú puky na rebúciách, sulkách, vyzerá to sľubne...

20. apríl 2008 - Zo zbierky...

Letom zbierkou 2. Dnes sa mi opäť niečo podarilo nafotiť. Tí čo chcú, spravia malý kuk vyššie a zistia, že 2 rastlinky som tu pred mesiacom spomínal. Vtedy mali nasadené len puky. Teraz už kvitnú. Na posledných dvoch fotkách sú fosuláče(Stenocactus resp. Echinofossulocactus, jak je libo) neznámeho pôvodu. Okrem fotenia som presádzal výsevy a obšmatával kaktusy. Oni to majú radi, na jednej stránke som čítal niečo na tému psychostimulácie semenáčikov, takže niečo na tom bude :-). No a pri tom obšmatávaní som narazil na puky na haudeánkach a lutkách. Z toho by mohlo tiež niečo byť...

1. máj 2008 - Kaktusy pracujú (kvitnú) stále...

Na dnešnej prvej fotke je Turbinicarpus macrochele ssp. frailensis, El Herrero, SLP. Kúpil som ho minulý rok na trnavskom sympóziu od Jardy Šnicra. Mammillaria microhelia, tak táto rastlina mi po minulé roky dosť biedno kvitla, 6 kvetov a dosť, tento rok mi to asi chcela vynahradiť, tak sa previedla v plnej svojej kráse. Mám aj ružovo kvitnúcu, tak možno o pár dní sa tu objaví aj jej fotka.


4. máj 2008 - Mamilárie...

Pomaly sa rozbiehajú aj mamilárie. Na prvej fotke je bežná Mammillaria elongata, ktorú môžete často zbadať aj za oknami nekaktusárov. Snažím sa ju trocha viac sušiť, krajšie potom vynikne jej zaujímavé vytŕnenie.

Ďalšou rastlinou je Mammillaria aff. lloydii LS 177, Cassa Blanca. Pekná, kompaktná, zatiaľ nie moc do výšky ťahajúca sa rastlina, a také mám ja rád. Mám dve rastliny, tak sa pokúsim pekne bzučať a nejaké semienka spraviť.

Pri tejto mamilárii mám trocha problém s určením. Niektorí mi radili, že by to mohla byť M. candida, no tá to podľa mňa nie je, pretože candida ma trocha iné postavenie tŕňou a celkový habitus rastliny vyznieva inak. Tak zatiaľ si myslím, že by to mohlo byť niečo z okruhu lasiacantha.

A nakoniec vyššie proklamovaná M. microhelia s ružovým kvetom.


-------------------------------------------------------------------

Patrilo by sa už aj ukončiť túto stranu, čo poviete?

.................................................>> Dám si záväzok...:-) <<.........................................................

späť

© PPzTT 2006 - 2008

hlavička

Články