Články

16. november 2008 - Začíname zimovať, alebo testovať?

Minulý rok na Martina napadlo 10 cm snehu, a tak som rýchlo musel kaktusy poodnášať na zimovisko. Tento rok mi na Martina kvitli mamilárky. Aj tak som sa z toho dlho netešil, bo sezóna sa pretiahne maximálne o týždeň...Jedine žeby som začal testovať, však všade teraz hľadajú nejakých testerov, tak ja budem cactus tester :)

Na utorok už hlásia prvé mrazíky, tak som všetko preventívne nadebničkoval, a v noci prekrývam novinami, moc sa mi to zatiaľ nechce trepať na zimovisko, veď čo keď príde ešte oteplenie? Také rebúcky a lobívie, tie to majú jasné, tie tak skoro do tepla nepôjdu, a tie dve debničky ľahko aj potme vynesiem.

Rastliny som od začiatku októbra nepolieval, takže substráty by už mali byť dobre preschnuté, a ranné hmly by im až tak nemali uškodiť. Niektoré rastliny sa pomaly začínajú zaťahovať, iné vytrňujú o stošesť.

Najskôr si ukážeme zaťahovací typ...Turbinicarpus polaskii. BTW všimol som si, že v takejto vrchnej vrstve riečneho štrku rastú najlepšie samovýsevy :)



Typ vytrňovací. Lobivia ferox.



Ad samovýsevy...tohtoročný samovýsev Navajoa peeblesiana v. menzelii.

Minuloročný samovýsev Navajoa peeblesiana v. menzelii.



19. október 2008 - Krátka správa o konci sezóny

Október je zatiaľ vcelku fajn, čo sa týka počasia, rastlinám to vyhovuje, a aj semenáče si u mňa ešte v pohode lebedia vonku. Začal som opäť vysievať, výsevný aparát je naprataný do posledného miestečka...to asi už o niečom svedčí...ale sú aj horší borci ako ja :)

Na prvom dnešnom obrázku sa nám pretŕča Crassula rupestris subsp. marnieriana, vhodný druh na bonsaje, treba ju pekne nasucho držať, potom si zachováva kompaktnosť rastu. Ako prvý mi ako na potvoru zakvitol zakorenený odrezok, a nie rastlina ktorá už má čosi spoločné so sukulentným bonsajom. Viac info na:

http://www.cact.cz/noviny/2003/11/bonsaje20.htm

Ako ďalší sa nám tu kochatí Lithops lesliei ssp mariae. Hmmm, lithopsy to je u mňa kapitola samá o sebe, mal by som si už niečo konečne o nich naštudovať, aby som sa im aj viac rozumel, zatiaľ je to čo sa kvitnutia týka, vždy úspech :D

Mammillaria melanocentra semenáče, na slnku im to vcelku svedčí :))) V novembri oslavujú dva roky...

Nooo, nakoniec tu máme také menšie porovnáníčko Echinopsisu obrepanda z dvoch nálezísk. Mám po tri rastliny z každého, a je na nich vidieť rozdiel v hrúbke a dĺžke otŕnenia.

Cochabamba, Bolívia

Kayarani, Bolívia



19. september 2008 - Sympózium 2008
(6. september 2008 - IX. Jesenné stretnutie kaktusárov v TT)

Aké bolo? No tradične dobré...prišlo o zopár ľudí viac ako minulý rok, bola bohatšia ponuka na burze, prednášky tiež zaujímavé, kto bol chváli, kto nebol ľutuje...ale dosť tých zbytočných fráz, na vlastnom webe si hádam môžem písať čo chcem, a nebyť až tak proklubový :-P

Part kritika poetika...

Organizácia bola tradične dobrá, tam niet čo vytknúť. Mám rád prednášky pána Odehnala, dá sa povedať, že ho aj obdivujem, ale jeho prednáška o nejakej botanickej záhrade v USA ma teda moc nezaujala. Neviem, asi už do toho nejako moc vidím, a také všelijaké potvory, čo môžeme vidieť aj v našich slovenských kvázi botanických záhradach, ma moc nevzrušujú. Predsa len rastliny z prírody sú z prírody... má to koule.
Na opačnom póle bola prednáška pána Vereša, uznávaného odborníka na kaktusy Severnej ameriky. Tá bola na mňa až moc odborná, až sa mi sunie do úst, či teda skôr prstov, hustá, ale to zas nie...aj z tejto som odišiel :( Kks. nie všetci sme tam boli botanici, ale aspoň som si utvoril predstavu o sklerákoch a o tom že sú si veľmi podobné...rovnaké určite nie, bo tento má toľko tŕňov a tento zase toľko :D
It's the same one? Isn't it?

Klobásky boli výborné, som sa tam dvomi skoro zadrhol (díky pane šéfkucháre). Aj bufet bol na úrovni (Janka company).

Poobede mal prednášku p. Žídek. Madadaskar. Pekné rastliny tam rastú, naštastie ma to ešte nechytilo, ale aj tak sa jedno pachypódium už u nás doma kvasí na parapete v kuchyni :-P.
Po ňom nasledovala prednáška pána Vaška. No nečakane dobrá. Minulý rok mal tiež v tt prednášku, moc sa mi to vtedy nepáčilo, fotky pekné, ale prednes nič moc. Tento rok to bolo iné, síce už som bol nasedený, ale ani na wécko som radšej nešiel. A tie andérsonky, to sú lásky-krásky, keby to u mňa doma rýchlejšie rástlo, nebolo by na škodu, pomalšie rastúce semenáče som ešte nemal...:(

Tak to bude asi všetko, čo som chcel zdeliť svetu...i keď :)))

Niekde na hladine alfa medzi Mexikom a Madadaskarom...

Ráno

Klobáskos

Rudy Kovanda and Los Brňhos

10 000 návštev za dva roky na stránke www.ppztt144.szm.sk :)

späť

© PPzTT 2006 - 2008

hlavička

Články